Acupunctuur bij heup pijn
Je heup is een knap staaltje werk. Het bestaat uit een heupkop die kan draaien in een heupkom, die onderdeel uitmaakt van je bekken. De kop en kom hebben een kraakbeenlaagje om soepel langs elkaar te kunnen glijden. Het kraakbeen wordt verzorgd en extra glad gemaakt door een speciale vloeistof (synovia). Het heupgewricht is verpakt in sterke ligamenten, met daarom heen veel sterke spieren. Dit zorgt ervoor dat je stabiel kunt staan, zitten en lopen, en dat je met je benen veel verschillende bewegingen kan maken en flink kracht kan zetten.
Versleten heup
Een versleten heup ofwel cox artrose is een pijnlijk, lastig probleem. Meestal wordt het langzaam erger naarmate je ouder wordt. Het kraakbeenlaagje tussen de botdelen raakt beschadigd, waardoor de botdelen meer langs elkaar heen gaan schuren. Soms voelt de heup daardoor minder stevig en stabiel aan. Veel vaker zorgt artrose voor stijfheid en soms ook pijn in je heup die je vooral voelt als je opstaat ’s morgens of als je overeind komt uit een stoel. Vaak zit de pijn aan de voorkant van je heup, bij de lies.
Het idee heerst dat er aan artrose niet veel te doen is. Je moet maar met de pijn leren leven, eventueel met pijnstillers. Totdat de heuppijn, stijfheid en slijtage zo erg wordt, dat de heup vervangen moet worden door een kunst gewricht.
Ben je nog niet klaar voor een heup operatie? Dan is acupunctuur voor je heuppijn een echte aanrader. Acupunctuur stimuleert namelijk je spieren en pezen, om hun kracht te behouden en om soepeler bewegen mogelijk te maken. Het heupgewricht wordt beter ondersteund, voelt stabieler en soepeler en doet minder pijn. Misschien kan een heup prothese daardoor uitgesteld worden of helemaal voorkomen worden.
Heup vervanging
Een heup vervanging is een flinke ingreep, maar het kan een definitieve en goede oplossing zijn als je al lange tijd veel last van je heup hebt. Bij de operatie moet er door spieren en peeskapsels gesneden worden om bij het heupgewricht te komen, zodat de kunstheup geplaatst kan worden. Die spieren en pezen moeten na afloop ook weer genezen, en meestal gebeurt dat ook. Fysiotherapie helpt om weer goed te leren bewegen met je nieuwe heup.
Acupunctuur kan je herstel na de heup operatie sneller en beter laten verlopen. Het kan al tijdens het revalidatietraject worden ingezet, om pijn te verminderen en zwelling en ontsteking tegen te gaan. De spieren en pezen worden geholpen om hun normale functie weer op te pakken, zodat je maximaal profijt hebt van je fysiotherapie. Zo kun je sneller weer alles doen wat je wilt. Mooi toch?
Heup impingement
Een impingement is een beknelling van de heup. Het kan gaan om een verdikking van de heupkom of heupkop, of om een beknelling van het kraakbeen tussen die botdelen. De heup kan niet meer zo goed draaien en het kraakbeen beschadigt. Het gevolg is slijtage en pijn in de heup bij bewegen. Die pijn zit vaak diep van binnen, meer naar de voorkant van de heup. Je been kan vaak ook minder ver buigen en draaien dan aan de andere kant.
Een impingement kan veroorzaakt worden door een val of uitglijder, maar ook door sporten. Zeker als je bij je sport veel draaiende bewegingen met je heupen maakt, zoals bij voetballen, dansen of vechtsporten.
Ook hier is acupunctuur een zinvolle ondersteuning. Door de spieren en pezen rond het heupgewricht te optimaliseren, wordt meer ruimte en bewegingsvrijheid voor je heup gecreëerd. Soms is dat genoeg om weer zonder veel pijn te kunnen functioneren, maar niet altijd. Het kan zijn dat een operatie het enige is dat helpt.
Uitstralende pijn in de heup en/of been – is het ischias?
Anders dan bij artrose of impingement, wordt de heuppijn bij ischias niet veroorzaakt door het heup gewricht. De pijn is afkomstig van de zenuwen die door dat gebied lopen. De grootste zenuw in het gebied is de ischias zenuw. De zenuw kan geïrriteerd raken, bijvoorbeeld door druk tussen twee rugwervels, of tussen spieren en pezen diep in je bil zoals je piriformis spier. Dat veroorzaakt pijn, die je kunt voelen in je onderrug, je bil, je heup of je been, soms tot aan de voet aan toe. De pijn kan verspringen van plaats, en wisselend aanvoelen: verdoofd, tintelend, branderig, stekend of dof zeurend.
Ook spierknopen (triggerpoints) in de onderrug, heup- en bilspieren kunnen uitstralende pijn richting heup en been geven. Die pijn voel je dan meestal het ergst als je de spier gebruikt, dus bij specifieke bewegingen of houdingen. Ook als je drukt op de spierknopen ontstaat pijn, bijvoorbeeld als je erop ligt in bed, of als je een poosje stilzit. Die spierknopen kun je soms zelf vinden en met massage wegwerken. Soms verhelpt dat je pijn; soms heb je wat meer hulp nodig.
Met acupunctuur werken we eventuele triggerpoints snel en duurzaam weg. Je zenuwen worden zo goed mogelijk bevrijd van druk. Door kleine pulsjes te geven kalmeren we je zenuwstelsel en maak je zelf pijnstillende stoffen aan. Al met al een effectieve methode tegen ischias dus!
Belangrijk: als je merkt dat je je been of voet niet meer goed kunt voelen of bewegen, ga dan naar je huisarts.
slijmbeursontsteking
Een slijmbeurs is een soort stootkussentje dat voorkomt dat spieren en pezen langs een bot schuren. Het grote voelbare bot aan de buitenkant van de heup heeft zo’n slijmbeurs. Als je pijn hebt op die plek, is de diagnose meestal een slijmbeursontsteking. Die kan behandeld worden met een injectie.
De vraag die niet altijd gesteld wordt, is: waarom is de slijmbeurs ontstoken geraakt? Dat gebeurt niet zomaar. Meestal komt het doordat de spieren en pezen in het gebied eromheen zo strak gespannen staan, dat ze teveel kracht zetten op de slijmbeurs en dat veroorzaakt de irritatie. De slijmbeursontsteking is het gevolg, maar de oorzaak zit ergens anders. Als je die niet wegneemt, kan de slijmbeursontsteking vroeg of laat weer terugkomen.
En net als bij de andere vormen van heuppijn, is ook hier acupunctuur een mogelijke oplossing om de spieren in het heupgebied te ontspannen, zodat ze niet meer zo hard schuren over de slijmbeurs en minder hard trekken aan de pezen en botten.